Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/thuviena/public_html/stjosefhaugesund.com/components/com_k2/models/item.php on line 853

Nyheter

 

 

 

FASTEAKSJONEN 2018: MAT ER MER ENN FØDE

- Når man sulter, blir man trøtt og slapp, men man klarer likevel ikke å sove fordi man ligger våken og lurer på om man får spise neste dag.

Tekst: Tormod Nuland, foto: Caritas Norge og Catholic Relief Services 

55 år gamle Eliasu forteller hvordan sult påvirker han og barna hans i en hverdag der de står opp sultne, og legger seg sultne. Åttebarnsfaren kommer fra landsbyen Gazilla, 250 km øst for hovedstaden Niamey i Niger. Her har han tre ganger opplevd matkrise, så han vet hva han snakker om.

- Som familiefar er det mitt ansvar å lete etter mat, først og fremst til barna. Noen ganger må vi spise blader fra trær, eller skallet fra korn og nøtter. Det går oss trette fordi det ikke er mye næring i det.

815 millioner i verden kjenner sulten som Eliasu. I Niger er det to millioner mennesker lever med en konstant matusikkerhet; de vet aldri om de har nok mat.  

Klimaendringer og kampen om dyrkbar jord

- Det var lettere å finne beitemarker før. Nå er vi mange flere mennesker, og det som før var beitemark brukes nå til å dyrke mat. En åkerlapp som før ble dyrket av en familie, deles nå ofte opp i tre for at det skal bli nok til alle familiene her. Eiendomsrett til jorda er vanskelig, og vi trenger planlegging og utvikling for fremtiden, sier Eliasu.

Klimaendringene har også forandret måten regnet kommer på; noen ganger kommer det ikke, andre ganger kommer det enorme mengder. Regnet kan derfor bli en uvenn som ødelegger avlingene og skyller vekk jorden.

Klimasmart jordbruk

Bøndene trenger nye og mer effektive landbruksmetoder; såfrø som gir mye avling selv med uforutsigbart regn, og nye metoder for å pløye jorda. Dette er en hovedsatsing for Caritas Norge. 70 prosent av de som sulter er selv matprodusenter, derfor er en investering i dem det beste for å utrydde sult. I Caritas sine småbruker-prosjekt går rundt ni av ti familier fra ett til tre måltider gjennom å få redskaper og opplæring av Caritas. Det utrydder sult. 

FASTEAKSJONEN 2018:

815 millioner mennesker sulter. To hovedårsaker er konflikt og klimaendringer. Det første er vanskelig for Caritas Norge å stoppe. Effekten av klimaendringer kan vi redusere gjennom klimasmart landbruk. Sult går ikke over av seg selv. Du kan redde liv.

SMS: Nullsult til 2160 (200 kr)

Vipps: 12135. Merk innbetalingen Nullsult  

Bildetekst:

 ▶ Eliasu (55) fra Gazilla i Niger.  

▶ Tidligere var den store Tsjadsjøen et spiskammers av fisk, både til forbruk og salg.  

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/thuviena/public_html/stjosefhaugesund.com/templates/sjh/html/com_k2/templates/listing/item.php on line 273

Åpningstider

  • Onsdag: 10.00 - 14.00
  • Torsdag: 10.00 -16.00
  • Fredag: 10.00 - 14.00
  • Lørdag - Søndag: Stengt

Besøksadresse

  • Haraldsgata 21. 5528 Haugesund
  • Telefon: 51 11 02 49
  • E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…